Schouderblessures

Schouderblessures komen veel voor en kunnen erg beperkend zijn in dagelijks handelen en sport. Het schoudergewricht bestaat uit een aantal gewrichten, waarbij in alle richtingen grote en gecombineerde beweging mogelijk is. Voor het dagelijks leven en sporten is dit erg functioneel. Aangezien de kop van het schoudergewricht veel groter is dan de kom van het gewricht zijn er er vele spieren en banden rondom het gewricht om deze te stabiliseren. De grote bewegelijkheid van de schouder in combinatie met de vele spieren, pezen en banden maakt de schouder ook kwetsbaar voor vele verschillende blessures.

Door de complexiteit van de schouder is een goede diagnose een grote uitdaging. Een sportfysiotherapeut is sterk in het achterhalen van de oorzaak van de klachten en het behandelen hiervan.

Schouder inklemming

Hierbij spreken we van een impingement (inklemming). Het schoudergewricht bestaat uit de kop en de kom met aan de achterzijde het schouderblad. Het uiteinde van het schouderblad vormt boven de kop en de kom het ‘dakje’ van het schoudergewricht. Onder dit ‘schouderdakje’ loopt een belangrijke schouderspier (m.supraspinatus) welke bij schade of irritatie kan toenemen in volume. Aangezien de ruimte onder het ‘schouderdakje’ maar minimaal is kan deze spier het heffen van de schouder in de klem komen te zitten onder het ‘schouderdakje’, hierbij spreken we dan van een impingment of inklemming. Deze bewegingen kunnen dan uiterst pijnlijk zijn. Samen met de m.supraspinatus ligt de slijmbeurs onder het ‘schouderdakje’, deze slijmbeurs kan door overmatige druk ook toenemen in volume met hetzelde gevolg, een impingement.

Oorzaken impingement:

 • Schade of irritatie van de schoudersspieren en/of pezen
 • Toename van volume van de slijmbeurs
 • Verminderde stabiliteit van de schouder, waardoor overmatige bewegingen in de schouder
  • Spieren en pezen worden overbelast en nemen toe in volume
  • Spieren of pezen kunnen door de ruime bewegingen inklemmen in het gewicht
 • Verminderde struring van de spieren rondom het schouderblad (zie schouderbladklachten)

Behandeling:

De behandeling van impingement klachten hangt af van de oorzaak, deze moet eerst goed worden achterhaal. Veelal zal de behandeling een combinatie zijn van een aantal behandelmethoden;

 • Mobilisaties van het schoudergewricht, de ribben en nek/borstwervels
 • Oefentherapie gericht op de aangedane spieren, coordinatie, kracht en stabiliteit
 • Dry needling, gericht op de pijnpunten rondom de schouder
 • Stabiliteitstraining
 • Massage en medical taping

Bij Neil terecht gekomen met een hardnekkige blessure in mijn arm. Het botvlies en de pees bij mijn elleboog bleken fors geirriteerd. Door een goede diagnose, de kundige behandelingen (geen pretje) en oefeningen thuis ben ik eindelijk van mijn klachten af!

Na een zware enkelblessure heb ik zaterdag voor het eerst weer een wedstrijd kunnen voetballen na 4 maanden. Dit dankzij Fysio2Fit! Dankzij de goede behandelingen en trainingen sta ik weer op het veld zonder pijn!

Een half jaar geleden heb ik een zware operatie aan mijn enkelbanden gehad na veel blessureleed aan mijn enkel. Door de sportgerichte behandelingen bij Fysio2Fit kan ik na 2 jaren eindelijk weer op niveau voetballen bij vv Winsum 1!

Met volleyballen gestopt na 2 jaren aanhoudende knieklachten. Fysiotherapie heeft mij voorheen niet geholpen. Door Neil zijn behandelingen zijn mijn knieën veel sterker geworden en kan ik alles weer doen zonder pijnklachten! Ik ga nu Hockeyen, zin in!

Na 4 jaar een 10 banenkaart te hebben gehad bij fysiotherapeuten voor rugklachten ben ik terecht gekomen bij Fysio2Fit. Hier wisten ze snel waar mijn pijnklachten vandaan kwamen en zijn we gericht aan de slag gegaan. Door zijn eveneens gerichte rek oefeningen icm de fysiotherapie kan ik weer eindelijk bewegen zonder rugklachten.

Ik begon het tennisseizoen erg ongelukkig met een peesirritatie in mijn schouder. Geen competitie dacht ik… Echter met de behandelingen van Neil en de oefeningen kon ik 6 weken later weer tennissen en heb zelfs 3 competitiewedstrijden gespeeld!