Echografie

Wat is Echografie (MSU, musculoskeletale ultrasound)?

Echografie is een onderzoeksmethode die door de fysiotherapeut ingezet kan worden om een beter inzicht in de klachten te krijgen. Door middel van geluidsgolven wordt er op een simpele en pijnvrij manier in het lichaam gekeken om te beoordelen of er afwijkingen in weefsels te zien zijn.

Voor zowel de fysiotherapeut als de patiënt geeft een echografisch onderzoek veel helderheid en inzicht in de ervaren klachten.

Inzetbaarheid

Echografie kan voor de volgende aandoeningen worden ingezet:
– Peesklachten:, scheurtjes groot of kleine, irritaties, verkalkingen.
– Spierklachten:, scheurtjes groot of klein.
– Gewrichten: banden, vocht, cystes.
– Slijmbeurs: irritaties, overvulling.

Fysio2Fit heeft nu de beschikking over een state of the art echo systeem. De vooruitgang in de echografie wereld staat niet stil. Dit is goed te zien in de fantastische kwaliteit van de beelden die met deze echomachine te maken zijn. Door de zeer hoge kwaliteit, die wordt verkregen door diverse zeer ingewikkelde technieken, wordt het stellen van de juiste diagnose steeds nauwkeuriger. Er kunnen steeds kleinere structuren scherper worden gescand en de helderheid van het beeld stelt de cliënt zelf ook in staat te ontdekken wat er mis is.

ECHOGRAFIE

Tijdens een fysiotherapeutisch onderzoek kan het zijn dat wij niet helemaal zeker zijn welke structuren zijn aangedaan. Dit omdat een structuur dieper gelegen is of omdat het meerdere weefsels aangedaan zijn waardoor een complex klachtenbeeld is ontstaan.

Bij het echografisch onderzoek vragen wij u het te scannen lichaamsdeel zichtbaar te maken. Wij zullen u indien nodig vragen om het te scannen lichaamsdeel in een bepaalde houding te brengen. Er wordt een kleine hoeveelheid gel op de huid gebracht en hier op zal de echo-sonde over de huid geleid worden om de benodigde beelden te maken. Wij maken ook beelden en/of een filmpje om de aandoening te archiveren en eventueel in de toekomst te vergelijken.

Het onderzoek is in principe volledig pijnvrij. Echter het kan zijn dat een bepaalde houding waarin het gewricht wordt gebracht niet als prettig wordt ervaren. Maar door spoedig handelen zal dit nooit lang duren.

U kan tijdens het onderzoek vaak meekijken met de echo. Indien u vragen heeft zullen wij hier graag antwoord op geven. Na het onderzoek kan er meestal direct een uitspraak worden gedaan. De eventuele prognose zal in samenspraak met uw behandelend therapeut worden gegeven, eventueel op een later tijdstip.

Bij Neil terecht gekomen met een hardnekkige blessure in mijn arm. Het botvlies en de pees bij mijn elleboog bleken fors geirriteerd. Door een goede diagnose, de kundige behandelingen (geen pretje) en oefeningen thuis ben ik eindelijk van mijn klachten af!

Na een zware enkelblessure heb ik zaterdag voor het eerst weer een wedstrijd kunnen voetballen na 4 maanden. Dit dankzij Fysio2Fit! Dankzij de goede behandelingen en trainingen sta ik weer op het veld zonder pijn!

Een half jaar geleden heb ik een zware operatie aan mijn enkelbanden gehad na veel blessureleed aan mijn enkel. Door de sportgerichte behandelingen bij Fysio2Fit kan ik na 2 jaren eindelijk weer op niveau voetballen bij vv Winsum 1!

Met volleyballen gestopt na 2 jaren aanhoudende knieklachten. Fysiotherapie heeft mij voorheen niet geholpen. Door Neil zijn behandelingen zijn mijn knieën veel sterker geworden en kan ik alles weer doen zonder pijnklachten! Ik ga nu Hockeyen, zin in!

Na 4 jaar een 10 banenkaart te hebben gehad bij fysiotherapeuten voor rugklachten ben ik terecht gekomen bij Fysio2Fit. Hier wisten ze snel waar mijn pijnklachten vandaan kwamen en zijn we gericht aan de slag gegaan. Door zijn eveneens gerichte rek oefeningen icm de fysiotherapie kan ik weer eindelijk bewegen zonder rugklachten.

Ik begon het tennisseizoen erg ongelukkig met een peesirritatie in mijn schouder. Geen competitie dacht ik… Echter met de behandelingen van Neil en de oefeningen kon ik 6 weken later weer tennissen en heb zelfs 3 competitiewedstrijden gespeeld!