Knieblessures

Knieklachten komen veel voor in het dagelijks leven en tijdens sporten. Klachten kunnen variëren van acute letsels, overbelastingsblessures tot slijtage in de knie. Tijdens acute sportblessures zijn meestal de kniebanden, menisci of kruisbanden aangedaan. De meeste knieklachten die niet acuut ontstaan zijn klachten van de knieschijf (soms in relatie met de groei) en/of peesirritaties rond de knie.

Het kniegewicht is zeer goed trainbaar bij veel verschillende klachten gezien de kracht en stabiliserende functie van de spier en peesstructuren rondom de knie.

Jumpersknee

Jumpersknee

Een jumpersknee (springersknie) is een irritatie van de kniepees, dit is de pees die tussen de knieschijf (onderzijde) en het onderbeen ligt. Deze peesirritatie kan op verschillende plaatsen ontstaan. Indien de irritatie op de aanhechting van de knieschijf gevonden wordt (apex) spreken we van apexitis, indien de irritatie in de pees gelegen is, dan spreken we van een jumpersknee (springersknie). De aandoening wordt veroorzaakt door overbelasting van de pees, veelal gezien bij sporten met een explosief karakter. De oorzaak is lokale overbelasting. Onderliggende oorzaken kunnen zijn: Verminderde heupfunctie, heupkracht, enkelinstabiliteit, knie- en voetstand.

Behandeling:

Afhankelijk van in welk stadium deze klacht zich bevindt en wat de oorzaak van het ontstaan van de klachten is wordt het behandelplan bepaald. Deze klacht kan het best worden behandeld middels specifieke krachtoefeningen van de knie (excentrisch trainen).

Kruisbandletsel

Kruisbandletsel

De voorste kruisband (VKB) is een primaire stabilisator die verplaatsing van het scheenbeen naar voren tegen gaat. De VKB fungeert ook als secundaire stabilisator tegen draaiingen en het naar binnen-en buiten bewegen van de knie in volledige strekking. Deze stabiliserende rol is met name van belang bij kap en draai sporten en zwaar fysieke belastingen. De VKB heeft geen herstellend vermogen bij een afscheuring en zal langzaam oplossen.

De VKB scheurt veelal tijdens het sporten. Door een plotselinge vermindering van snelheid, bij krachtig overstrekken van de knie of bij het maken van een geforceerde draaibeweging van de knie terwijl het been wordt belast en de voet hierbij vast staat op de grond. Vooral sporten met veel kap- , draai- en sprongbewegingen (zoals voetbal, skiën, handbal, hockey, karate, judo, volleybal basketbal) zijn hiermee geassocieerd. Het letsel treedt veelal op tijdens contactloze momenten. Combinatie letsels worden vaak gezien bij een VKB scheuring,  meestal een letsel van de binnen- of buitenband, de meniscus en/of het kraakbeen.

De symptomen die kunnen optreden bij een gescheurde voorste kruisband variëren. Regelmatig wordt door patiënten een “knap” of “plop” gevoeld of gehoord tijdens het optreden van het letsel. In de meeste gevallen treedt binnen het eerste uur na het letsel een zwelling op van de knie. Dat is het gevolg van een bloeding uit de verscheurde bloedvaten van de beschadigde kruisband. Ook kan de knie direct na het letsel door pijn en zwelling vaak niet normaal worden belast. Deze vroege symptomen nemen gewoonlijk binnen 2-4 weken na het letsel af. Daarnaast kan er na een gescheurde voorste kruisband een gevoel van instabiliteit optreden. Elke “verzwikking” die daarbij optreedt levert opnieuw een gevaar op voor aanvullend letsel van het kraakbeen of de meniscus.

Diagnostiek: Een MRI onderzoek is de uitlezen methode om een VKB ruptuur te diagnosticeren. Echter na verhaal van de sporter, de analyse van het trauma moment en een goed lichamelijk onderzoek door de sportfysiotherapeut kunnen we in de meeste gevallen een goede uitspraak doen over de status van de kruisband.

Behandeling operatief:

Hierbijn wordt een nieuwe voorste kruisband in de knie geplaatst, dit zal meestal gebeuren door eigen lichaamsweefsel. Tegenwoordig wordt bijna altijd gekozen voor de hamstringtechniek. Hierbij wordt één van de drie hamstringpezen gebruikt om de de gescheurde kruisband te vervangen. Een intensieve periode van sportfysiotherapie is noodzakelijk voor een optimaal herstel en terugkeer in dagelijkse activiteiten en sport. Na 7-9 maanden actieve revalidatie functioneert een groot deel van de patiënten weer op het oude sportieve activiteiten niveau.  Helaas houdt een klein deel van de patiënten restklachten van de knie en kan niet volledig terugkeren op het oude sportniveau na een kruisband reconstructie.

Conservatief  beleid (geen operatie):

Hiervoor wordt gekozen bij  de oudere patiënt met een lager sportief activiteiten niveau. Middels intensieve sportfysiotherapie zal de knie, het bovenbeen en de gehele keten worden getraind. Doel van de training is om het verlies van stabiliteit van de gescheurde kruisband op te vangen met extra kracht en stabiliteit van de bovenbeen spieren.

Kniebandletsel

Kniebandletsel

Bandletsel wordt veroorzaakt als de knie naar binnen of buiten zwikt, veelal gezien tijdens een block van een bal of een ski ongeval. Tijdens een verrekking van de knieband komt de band overmatig op rek. Door de kracht die op de kniebanden komt te staan kan een band inscheuren of afscheuren. De knie zal stijf en dik worden en bij zwaardere letsels soms verkleuren na een aantal dagen. Door middel stabiliteitstraining en krachttraining van de bovenbeenspieren, onder begeleiding van de sportfysiotherapeut, zal u sneller en beter (sterker) terug keren op het normale niveau van dagelijks functioneren en sport. Alleen rust zal de banden wel doen herstellen, echter zal de normale stabiliteit niet doen herstellen, hier is oefentherapie voor nodig.

Behandeling:

Met sportfysiotherapie is dit goed te behandelen. Er zal worden getraind om de stabiliteit en kracht van de knie weer op te bouwen. Tijdens de behandeling zijn deze verschillende behandeltechnieken mogelijk:

 • Oefentherapie
 • Medical taping
Knieschijf klachten

Knieschijf klachten

Klachten van de knieschijf (Patella-femorale klachten) worden gedefinieerd als pijn rondom en achter de knieschijf wanneer men zit of de knieën buigt voor een langere tijd. Tevens komen klachten naar voren wanneer men activiteiten uitvoert zoals traplopen, squatten of atletische activiteiten zoals rennen en springen (landen). Deze klachten komen vaak voor bij jong volwassenen en adolescenten, meestal meiden en vrouwen. De oorzaak kan liggen in een verstoring van de beweging van de knieschijf over het bovenbeen (vermindering spier coördinatie).

Echter veelal wordt de oorzaak wordt niet geheel begrepen, risicofactoren voor het ontstaan van deze klachten kunnen zijn;

 • Verminderde spier coördinatie en/of kracht van de bovenbeen spieren
 • Verminderde kracht van de heupspieren
 • Coördinatie tekort van de knie sturing
 • Aangeboren afwijkingen van de knie
 • Schoeisel
 • Groei
 • Overbelasting van het kniegewricht
 • Verminderde of vergrote bewegelijkheid van de heup of enkelgewrichten

Behandeling:

Afhankelijk van de oorzaak van de klachten zal de sportfysiotherapeut een plan van aanpak maken. De oorzaak van het ontstaan van de klachten dienen goed in beeld gebracht te worden om deze lastige klachten succesvol te behandelen. Alle genoemde risicofactoren worden geoptimaliseerd.

De behandeling kan bestaan uit;

 • Oefentherapie
 • Medical taping
 • Dry Needling
Meniscus

Meniscus

Functie meniscus:
De meniscus zorgt voor gewichtsverdeling over het dakje van het onderbeen, voor stabilisatie van het kniegewricht en voor schokdemping. Veelal is de binnenste meniscus aangedaan, door zijn vorm, ligging en doordat hij minder mobiel is.  Er zijn vele verschillende soorten meniscusscheuren.

Vaak is er bij meniscitrauma de jongeren patiënt altijd sprake geweest van een rotatietrauma. Dit gaat gepaard met een acute zwelling en een stekende pijn. De knie is niet goed belastbaar. Meestal is er pijn tijdens belasten en hurken en drukpijn in de gewrichtsspleet. Bij de oudere patiënt kan de pijn geleidelijk ontstaan, dan is er meestal sprake van een degeneratieve meniscus (afname kwalitatief kraakbeen).

Symptomen

 • Slotklachten, niet meer kunnen strekken
 • Scherpe stekende pijn, iemand steekt een naald in je knie
 • Zwelling in en rondom de knie
 • Buigen en strekken pijnlijk eindstandig
 • Gewrichtsspleet palpatie is pijnlijk
 • Instabiliteit op basis van felle pijn, pijnprikkel doorzakken tot knie
 • Afname spiervolume

Behandeling conservatief:

 • Krachttraining (quadriceps en hamstring), schokabsorberend en stabiliserend effect teruggeven
 • Coördinatie training van de knie en heup

Als conservatieve therapie niet voldoende effect heeft kan worden gekozen voor een operatieve ingreep. De training is niet voor niks geweest want pre operatieve krachttraining zorgt voor een betere en snellere revalidatie.

Meniscusoperatie:
In 72 procent van de gevallen wordt de mediale meniscus geopereerd. Na menisectomie is de kans op slijtage op latere leeftijd helaas wel groter. Afhankelijk van de type meniscus scheuring kan gekozen worden voor een hechting van de meniscus.

Behandeling meniscus operatie: Gelijk belasten en krachttraining, herstel tot sport 4-12 weken
Behandeling meniscus hechting: Partieel belasten tussen krukken voor 4-6 weken, daarna opbouwen naar sport, totale revalidatie is gemiddeld 12 weken.

Lopersknie

Lopersknie

Een lopersknie kenmerkt zich aan een pijnpunt aan de buitenzijde van de knie tijdens lopen en/of sporten. Aan de buitenzijde van de knie ontstaat een peesirritatie door overbelasting van de peesplaat (tractus iliotibialis) aan de buitenzijde van het bovenbeen. Klachten ontstaan over het algemeen geleidelijk zonder acuut moment.

Risicofactoren voor het ontstaan van deze blessure zij;

 • Verkeerd schoeisel
 • Overpronatie (kanteling van de voet naar binnen)
 • Foutieve opbouw van trainingsintensiteit
 • Verminderde rompcontrole en/of heupcontrole
 • Verminderde heup mobiliteit
 • Verminderde knie stabiliteit
 • Rugklachten

Behandeling:

Afhankelijk van de oorzaak van de klachten zal de sportfysiotherapeut een plan van aanpak maken. De oorzaak van het ontstaan van de klachten dienen goed in beeld gebracht te worden om deze lastige klachten succesvol te behandelen. Alle genoemde risicofactoren worden geoptimaliseerd.

De behandeling kan bestaan uit;

 • Oefentherapie
 • Medical taping
 • Massage
 • Dry Needling

Het is tijdelijk niet mogelijk om een afspraak te maken voor fysiotherapie via de website. Excuses voor het ongemak.

Bij Neil terecht gekomen met een hardnekkige blessure in mijn arm. Het botvlies en de pees bij mijn elleboog bleken fors geirriteerd. Door een goede diagnose, de kundige behandelingen (geen pretje) en oefeningen thuis ben ik eindelijk van mijn klachten af!

Christiaan Eleveld
Christiaan EleveldFitness & Voetbal

Na een zware enkelblessure heb ik zaterdag voor het eerst weer een wedstrijd kunnen voetballen na 4 maanden. Dit dankzij Fysio2Fit! Dankzij de goede behandelingen en trainingen sta ik weer op het veld zonder pijn!

Berber HokwerdaVoetbalster vv Winsum Vrouwen 1

Een half jaar geleden heb ik een zware operatie aan mijn enkelbanden gehad na veel blessureleed aan mijn enkel. Door de sportgerichte behandelingen bij Fysio2Fit kan ik na 2 jaren eindelijk weer op niveau voetballen bij vv Winsum 1!

Joshua van DijkVoetballer vv Winsum 1

Met volleyballen gestopt na 2 jaren aanhoudende knieklachten. Fysiotherapie heeft mij voorheen niet geholpen. Door Neil zijn behandelingen zijn mijn knieën veel sterker geworden en kan ik alles weer doen zonder pijnklachten! Ik ga nu Hockeyen, zin in!

Carlijn EngelsmanVolleybal/Hockey

Na 4 jaar een 10 banenkaart te hebben gehad bij fysiotherapeuten voor rugklachten ben ik terecht gekomen bij Fysio2Fit. Hier wisten ze snel waar mijn pijnklachten vandaan kwamen en zijn we gericht aan de slag gegaan. Door zijn eveneens gerichte rek oefeningen icm de fysiotherapie kan ik weer eindelijk bewegen zonder rugklachten.

Nico de VriesFutsal Winsum

Ik begon het tennisseizoen erg ongelukkig met een peesirritatie in mijn schouder. Geen competitie dacht ik… Echter met de behandelingen van Neil en de oefeningen kon ik 6 weken later weer tennissen en heb zelfs 3 competitiewedstrijden gespeeld!

Manon van Olst
Manon van OlstTennister, TC Winsum