Shockwave therapie

Shockwave therapie (drukgolf therapie) is een zeer effectieve en innovatieve methode om vele klachten van het spier-pees stelsel te behandelen.

Fysio2Fit beschikt over een modern ballistisch radiaal shockwave apparaat. Ballistische radiale shockwaves worden opgewekt middels een ‘pistool’ waarin een bewegend projectiel tegen een applicator (het eindstuk) tikt. Om het projectiel in beweging te krijgen is een luchtcompressor nodig. Deze vorm van shockwave therapie is de enige en wetenschappelijk geaccepteerde vorm van radiale shockwaves. Alle goede resultaten het afgelopen decennium zijn met deze technologie gerealiseerd.

Wie komt er in aanmerking voor shockwave

Een fysiotherapeurisch traject begint altijd met een intake en onderzoek bij de fysiotherapeut. Indien de fysiotherapeut denkt dat shockwave meerwaarde heeft voor uw behandeling dan zal er een echo worden ingepland. Middels de echo en/of het beloop van de klacht zal bepaald worden of er een indicatie is voor shockwave. Samen met uw behandelend fysiotherapeut wordt uw behandelplan besproken en bepaald.

Indicatie wordt eerst gesteld door echografie

Fysio2Fit beschikt over echoapparatuur om de juiste diagnose te stellen en of er een indicatie is voor shockwave therapie of dat reguliere fysiotherapie de voorkeur geniet. Na het maken van een echo is de aard, ernst en diepte van het letsel bekend. Op basis van deze informatie bepaal je de specifieke instellingen van het shockwave-apparaat en vergroot je de effectiviteit van de behandeling.

Hoe ziet de behandeling en het traject eruit

Afhankelijk van de omvang van het te behandelen gebied wordt bepaald hoeveel ‘tikken/shocks’ er maximaal kunnen worden toegepast. We werken voornamelijk met twee behandelkoppen om het beste resultaat te bereiken. Gemiddeld zullen we met deze twee methoden 5000-6000 ‘tikken/shocks’ geven aan het aangedane weefsel met een gemiddelde snelheid van 15 shocks per seconde.

Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van de ernst van de aandoening en het herstelvermogen van het weefsel. Gemiddeld zijn 4-8 behandelingen nodig, echter komt het voor dat klachten na 2 behandelingen al veel beter zijn maar het komt ook voor dat er een paar behandelingen extra nodig zijn.

Naast shockwave therapie is het bij de meeste indicaties een must het flankerend beleid te volgen, dit houdt is dat alleen shockwave niet voldoende zal zijn. Door middel van reguliere fysiotherapie; rekkingen, massage van de omliggende structuren, oefeningen, dry needling zal het optimale effect worden bereikt. Het flankerend beleid volgt u bij uw behandelend fysiotherapeut.

Behandeling hielspoor/fascia plantaris

Indicaties voor shockwave therapie

Shockwave therapie kent vele toepassingen waaronder:

  • Peesklachten (chronisch), met name;
    • Tenniselleboog/golferselleboog
    • Peesklachten in de schouder
    • Kniepeesklachten
    • Achillespeesklachten
  • Calcificaties (kalkafzettingen in pezen)
  • Heupklachten, trochantor major syndroom
  • Hakklachten/hielspoor en klachten onder de voet (plantaire fasciopathie)
  • Scheenbeenvlies klachten (mediaal tibiaal stress syndroom)
  • Spier- en fasciebehandelingen

Wat doet shockwave met het weefsel

De geluidsgolven die zich in het lichaam voortzetten hebben zijn werking op structuur- en weefselniveau. Het zorgt voor een;

  • Verhoogde microcirculatie (bloedsomloop door de kleinste vaten in het lichaam)
  • Verhoogde metabole activiteit (stofwisseling)
  • Vrijkomen substance P (betrokken bij de transport van pijnprikkels)

Shockwave en wetenschappelijk bewijs

Shockwave therapie is één van de meest onderzochte behandelmethoden binnen de fysiotherapie. Een groot aantal wetenschappelijke studies toont het positieve effect van shockwave op uiteenlopende aandoeningen aan. Hier vind je een selectie van wetenschappelijke onderzoeken m.b.t. shockwave therapie.