Manuele therapie

Klachten aan de wervelkolom komen veelvuldig voor. Een stijve nek of pijn in de lage rug zijn klachten die kunnen voorkomen door te zware belasting en/of stress. Tevens is inactiviteit door het vele zitten is een veel voorkomend probleem waardoor rugklachten kunnen ontstaan.

De manueel therapeut heeft een 3 jarige opleiding gevolgd na de opleiding fysiotherapie. Door middel van specifiek onderzoek kan het probleemgebied in kaart worden gebracht.

De manueel therapeut is op fysiotherapeutisch gebied de specialist als het gaat om nek en rugklachten. De rugklachten worden behandeld met specifieke mobilisaties of manipulaties. De handelingen worden uitgevoerd om het gewricht weer in beweging te zetten. Hierdoor zorgt manuele therapie veelal voor een snelle pijnvermindering en zal er meteen een functieverbetering op kunnen treden.
Voor de volgende klachten kunt u terecht bij de manueel therapeut:

 • Hoofdpijn en nekklachten
 • Nekpijn en schouderklachten met uitstraling naar de armen
 • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
 • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
 • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
 • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
 • Heup, SI en bekken gerelateerde klachten
Werkwijze

Intake: snel duidelijkheid

Na een screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo wordt direct duidelijk na de eerste afspraak wat het vervolg is.

Behandeling

Effectieve therapie

Het doel van de therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn als ook het verbeteren van de vaardigheden in de dagelijkse activiteiten, het werk en in de sport.

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Dit worden mobilisaties genoemd eventueel aangevuld met gedoseerde impuls technieken oftewel manipulaties. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuiver passieve, voor een patiënt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel. Aan het einde van een behandelserie stuurt de manueel therapeut een rapportage naar de huisarts en/of specialist.

Rugklachten

Rugklachten

Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten van het menselijk lichaam. De rug is een stevig bouwwerk met botstukken, banden, spieren en pezen die belangrijk zijn voor onze stabiliteit. De lage rug is samen met het bekken het fundament van ons lichaam. Aan de andere kant moet er genoeg beweging zijn om onze dagelijkse activiteiten goed te kunnen uitvoeren.

Vaak treedt er door middel van overbelasting, stress of inactiviteit (pijn)klachten op in de rug.
Wanneer u last krijgt van uw rug moet het met 3-5 dagen weer overgaan. Mochten de klachten blijven aanhouden kunt u een afspraak maken met de manueel therapeut voor een onderzoek en behandeling.

Veelvoorkomende klachten zijn:

 • Hernia
 • Spit of lumbago
 • Klachten/ beperkingen van een facet gewricht
 • Geirriteerde tussenwervelschijf
 • Spierspanning of triggerpoints in de lage rug
 • Artrose van de wervelkolom
Nekklachten

Nekklachten

Nekklachten en schouderklachten komen frequent voor. De nek is een belangrijk onderdeel van het lichaam en verbonden met de schedel. De nek is opgebouwd uit 7 nekwervels, zit vast met stevige gewrichtsbanden en spieren en pezen die bescherming en steun geven. De nek geeft doorgang van zenuwen en bloedvaten naar de rest van het lichaam. Hierdoor treden er bij klachten aan de nek geregeld hoofdpijn of uitstraling naar de armen op.

De meest voorkomende oorzaak van nekklachten is stress, dit leidt vaak tot spierspanning van de nekspieren. Andere oorzaken zijn houding of inactiviteit door langdurig zitten, veel gebruik maken van telefoon of tablet. Wanneer u last krijgt van u nek kunt u een afspraak maken met de manueel therapeut. Samen kan er gekeken worden waar het probleem vandaan komt. Met specifieke behandeltechnieken kan de nek weer in beweging komen.

Veel voorkomende klachten zijn:

 • Nekpijn door spierspanning of triggerpoints
 • Hernia
 • Acute torticollis
 • Cervicale brachialgie
 • Spanningshoofdpijn
 • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten

Bij Neil terecht gekomen met een hardnekkige blessure in mijn arm. Het botvlies en de pees bij mijn elleboog bleken fors geirriteerd. Door een goede diagnose, de kundige behandelingen (geen pretje) en oefeningen thuis ben ik eindelijk van mijn klachten af!

Christiaan Eleveld
Christiaan EleveldFitness & Voetbal

Na een zware enkelblessure heb ik zaterdag voor het eerst weer een wedstrijd kunnen voetballen na 4 maanden. Dit dankzij Fysio2Fit! Dankzij de goede behandelingen en trainingen sta ik weer op het veld zonder pijn!

Berber HokwerdaVoetbalster vv Winsum Vrouwen 1

Een half jaar geleden heb ik een zware operatie aan mijn enkelbanden gehad na veel blessureleed aan mijn enkel. Door de sportgerichte behandelingen bij Fysio2Fit kan ik na 2 jaren eindelijk weer op niveau voetballen bij vv Winsum 1!

Joshua van DijkVoetballer vv Winsum 1

Met volleyballen gestopt na 2 jaren aanhoudende knieklachten. Fysiotherapie heeft mij voorheen niet geholpen. Door Neil zijn behandelingen zijn mijn knieën veel sterker geworden en kan ik alles weer doen zonder pijnklachten! Ik ga nu Hockeyen, zin in!

Carlijn EngelsmanVolleybal/Hockey

Na 4 jaar een 10 banenkaart te hebben gehad bij fysiotherapeuten voor rugklachten ben ik terecht gekomen bij Fysio2Fit. Hier wisten ze snel waar mijn pijnklachten vandaan kwamen en zijn we gericht aan de slag gegaan. Door zijn eveneens gerichte rek oefeningen icm de fysiotherapie kan ik weer eindelijk bewegen zonder rugklachten.

Nico de VriesFutsal Winsum

Ik begon het tennisseizoen erg ongelukkig met een peesirritatie in mijn schouder. Geen competitie dacht ik… Echter met de behandelingen van Neil en de oefeningen kon ik 6 weken later weer tennissen en heb zelfs 3 competitiewedstrijden gespeeld!

Manon van Olst
Manon van OlstTennister, TC Winsum

Afspraak maken