Liesklachten
Deskundige begeleiding voor een pijnvrij functioneren
Beweeg vrij zonder liesklachten
Pijn in de liesstreek is een veel voorkomend probleem bij sporters, vooral bij sporten waarin wenden, keren en sprinten voorkomen vormen een risico, met name bij voetbal, hockey en rugby komen deze klachten voor. Liesklachten dekken het totale aantal blessures binnen de sport met 10-20%. Liesproblemen staan bekend als lastige blessures. De vele spieren, pezen en gewrichtsbanden in de liesregio en het samenspel met de romp, het bekken en de benen maakt de diagnose en de behandeling van een liesblessure een uitdaging. Liesblessures kunnen acuut of geleidelijk ontstaan.
Liesklachten die acuut ontstaan
Deze blessures treden in 35% van de gevallen op. Het ontstaan van de blessure wordt meestal veroorzaakt door een snelle, explosieve zijwaartse beweging van het been. Er ontstaan dan hoge krachten in de pezen van de adductoren (spieren binnenziijde been). De sporter geeft een duidelijk moment van ontstaan aan.
Liesklachten die geleidelijk ontstaan
Treedt in 65% van de gevallen sluimerend op, veelal als gevolg van te veel belasting voor de lies. Klachten ontstaan geleidelijk waarbij de sporter geen herkenbaar blessuremoment kan aangeven. Sporten gaat in de beginfase in sommige gevallen nog gedeeltelijk, echter is de pijn hinderlijk aanwezig.
Anatomie lies
De term ‘lies’ is een verzamelnaam van meerdere spieren, pezen, aanhechtingen, banden en botstructuren die aan de binnenzijde van het bovenbeen liggen. Meestal wordt met de ‘lies’ de peesaanhechtingen van spieren en pezen op het bekken bedoeld.
Risicofactoren
Voor een goede gerichte behandeling en het voorkomen van een her blessure is het analyseren van de risicofactoren van essentieel belang. De risicofactoren voor het ontwikkelen van een liesblessure zijn;
- Eerdere liesblessure
- Spelen op hoger niveau
- Verminderde kracht van de adductoren
- Verminderde heup endorotatie (binnenwaarts draaien heup)
- Te weinig sport specifieke training
- Verminderde romp/bekken stabiliteit
- Lage rug problemen
Tips
- Doe altijd een goede warming up voor een sportactiviteit, begin niet met explosieve bewegingen als de spieren nog koud zijn!
- Rekoefeningen van de liesspieren, voorbeelden
- Doe spierversterkende oefeningen van de rechte en schuine buikspieren (link youtube)
- Indien je terugkomende liesklachten hebt, maak gebruik van een liesbroekje
Behandeling
Het is van belang bij beide blessure-typen dat je als sporter op tijd stopt indien er pijn optreedt bij sporten. Het negeren van de klachten of onbekwaam handelen van dit soort blessures kan leiden tot chronische klachten. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat ondersteuning van de (sport)fysiotherapeut bij het herstelproces na een liesblessure een hoger succespercentage heeft voor het hervatten van sport dan alleen rust of zonder professionele begeleiding.
Binnen Fysio2Fit hebben we veel ervaring met liesklachten, we maken gebruik van een gespecialiseerd behandelprogramma voor acute en chronische liesblessures. De behandeling richt zich voornamelijk op de risicofactoren voor het ontstaan van de blessure in plaats van alleen de lies te behandelen, wat veelal nog wordt gedaan. Behandeling richt zich voornamelijk op actieve training en behandeling. Deze actieve aanpak leidt tot het snelste en beste herstel bij het hervatten van sport activiteiten.