Enkel- en voetblessures
Deskundige begeleiding voor een gezonde enkelfunctie
Beweeg vrij zonder enkelklachten
Klachten aan de enkel en aan de voet komen veelvuldig voor. Deze klachten kunnen acuut ontstaan tijdens een verkeerde (sport)beweging of geleidelijk door teveel of verkeerde belasting.
Indien klachten geleidelijk zijn ontstaan is er veelal sprake van een peesprobleem. Schoeisel kan hierin een belangrijke rol spelen. Bij acute blessures is er meestal sprake van bandletsel van één van de vele banden rondom het enkelgewricht.
Veelal wordt bij enkelklachten alleen rust voorgeschreven, echter is bewezen dat zo vroeg mogelijk belasten middels gerichte oefentherapie zorgt voor een sneller en beter herstel
Enkelbandletsel
Enkelbandletsel wordt veroorzaakt als de enkel naar binnen of buiten zwikt. Hierbij komt de band overmatig op rek. Door de kracht die op de enkelbanden komen te staan kan een band inscheuren of afscheuren. De enkel zal stijf en dik worden en bij zwaardere letsels meestal verkleuren na een aantal dagen. Door middel van het geleidelijk zoveel mogelijk belasten op een goede manier kan de fysiotherapeut helpen sneller en beter (sterker) terug te keren op het normale niveau van dagelijks functioneren en sport. Alleen rust zal de banden doen herstellen, echter de enkel krijgt zonder oefeningen niet de oorspronkelijke stabiliteit terug waardoor nieuwe klachten kunnen ontstaan bij hervatten van dagelijks functioneren en sport.
Symptomen die vaak voorkomen
- Pijn van de enkel tijdens belasten
- Pijn van de enkel bij grotere stappen zetten en/of rennen
- Zwelling en/of verkleuring van de enkel
Stellen van de diagnose
- Het verhaal, de analyse en een goed lichamelijk onderzoek door de fysiotherapeut kunnen we een goede uitspraak doen over of klachten passen bij enkelband letsel en in welke mate er schade aanwezig is in de enkelband(en).
- Echografie om de mate van schade te beoordelen.
Behandelmethoden
- Mobilisatie van de enkel
- Taping van de enkel
- Oefentherapie
- Advies over sportbelasting
Peesirritatie
Een peesirritatie kan ontstaan door langdurige (over)belasting van verschillende pezen rondom de enkel en de voet. Klachten ontstaan veelal geleidelijk zonder duidelijk ontstaansmoment of na het (te snel) hervatten van sport na een enkelblessure. Indien er sprake is van een foutieve voetbelasting of verminderde mobiliteit en/of stabiliteit van de enkel kunnen deze klachten tevens ontstaan.
Symptomen die vaak voorkomen
- Acuut sporttrauma/moment in het verleden
- Pijnklachten rond de enkel tijdens belasten, soms alleen aan het begin van de belasting
- Stekende pijn tijdens belasten aan binnen- of buitenzijde van de enkel
- Klachten herstellen niet of erg langzaam, klachten langer dan 6-8 weken
Stellen van de diagnose
- Het verhaal, de analyse en een goed lichamelijk onderzoek door de fysiotherapeut kunnen we een goede uitspraak doen over of klachten passen bij peesletsel/irritatie en in welke mate en welke pees de irritatie aanwezig is.
- Echografie om de kwaliteit en irritatie van de pees te beoordelen
Behandelmethoden
Met sportfysiotherapie is deze lastige klacht te behandelen. De oorzaak van de klacht wordt eerst in kaart gebracht. In sommige gevallen kan worden gekozen voor het maken van een echo. Tijdens de behandeling zijn verschillende behandeltechnieken mogelijk:
- Oefentherapie
- Rekkingen (excentrisch)
- Shockwave therapie
- Advies over sportbelasting
Kraakbeenletsel
In uw enkelgewricht komen de botten van je onderbeen en voet samen. Aan de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen is bedoeld om de botten pijnvrij langs elkaar te kunnen bewegen. Hierdoor kan je soepel bewegen. Door een ongeluk, bijvoorbeeld omdat je door uw enkel bent gegaan, kan dit kraakbeen beschadigd raken. Dit doet erg veel pijn. Soms komt er een stuk kraakbeen los te liggen. Dit doet extra pijn en kan zorgen dat uw enkel op slot schiet.
Symptomen die vaak voorkomen
- Acuut sporttrauma/moment in het verleden
- Forse zwelling van de enkel in de eerste fase
- Onrustige enkel, warm en geïrriteerd in de beginfase
- Slecht kunnen belasten van de enkel
- Veel langzamer herstel dan enkelbandletsel
Stellen van de diagnose
- Het verhaal, de analyse van het trauma moment en een goed lichamelijk onderzoek door de sportfysiotherapeut kunnen we een goede uitspraak doen of er mogelijk meer aan de hand is dan alleen enkelbandletsel
- Aanvullend maken we een echografie
- Doorsturen naar sportarts/ orthopedie voor verder onderzoek
Behandelmethoden
Behandeling zonder operatie
De sportfysiotherapeut helpt je om jouw enkel goed te gebruiken. Met verschillende oefeningen om je mobiliteit, belastbaarheid en stabiliteit te verbeteren. Dit traject duurt 3-6 maanden en heeft veelal de voorkeur op een operatie. Indien dit traject te weinig effect heeft kan alsnog een operatie overwogen worden.
Behandeling met operatie
Tijdens een operatie van het kraakbeen wordt het losliggende kraakbeen en het onderliggende beschadigde bot weggehaald. Daarnaast worden er kleine gaten in het onderliggende gezonde bot gemaakt. Hierdoor maakt je lichaam zelf littekenkraakbeen aan. Dit littekenkraakbeen is minder sterk dan het oorspronkelijke kraakbeen. Wel kan je je enkel weer beter gebruiken. Je hebt minder of zelfs helemaal geen pijn meer. Na de operatie mag je je enkel 6-12 weken niet belasten. Tijdens deze fase kan de therapie al wel starten om het been en de enkel te versterken met oefentherapie, tevens werken we z.s.m. aan de bewegelijkheid van de enkel.