Spierblessure

Spierblessures komen erg vaak voor, voornamelijk door sportactiviteiten. Een spierblessure ontstaat veelal door een snelle, krachtige beweging. Een spier bestaat uit ontelbare spiervezels welke ervoor zorgen dat de spier kan samentrekken en ontspannen. Indien er tijdens een beweging teveel kracht op deze spiervezels ontstaat dan wat de vezels kunnen opvangen zal er schade in de spiervezels ontstaan. Het herstel van deze scheuring van spiervezels is afhankelijk van de hoeveelheid beschadigde spiervezels.

Gradaties bij spierletsel:

 • Graad 1: een overrekking, nog geen scheuring, minder dan 5% van de spiervezels is aangedaan
 • Graad 2: gedeeltelijke scheuring, veelal in de spier-peesovergang, pijn bij aanspannen en krachtsverlies, 5-95% van de spiervezels is aangedaan
 • Graad 3: complete scheuring van de spier, > 95% van de spiervezels is aangedaan, een operatie is soms noodzakelijk

In de eerste week ontstaat een ontstekingsfase, daarna wordt er nieuw weefsel aangemaakt. Vanaf deze fase is sportfysiotherapie erg belangrijk om te zorgen voor een optimale aangroei in richting van de spiervezels en kracht van de nieuwe spiervezels. Alleen rust kan tot gevolg hebben dat het nieuwe weefsel niet de optimale treksterkte terugkrijgt en er teveel littekenweefsel aangemaakt wordt, waardoor de kans op een herblessure vergroot wordt.

Hamstring

Hamstringblessure

Hamstring blessures komen erg veel voor tijdens sportbelasting. De hamstrings (spieren achterzijde bovenbeen) bestaan uit drie verschillende spieren, twee aan de binnenzijde van het bovenbeen en één aan de buitenzijde van het bovenbeen. Een verrekking van de hamstring aan de buitenzijde komt het meeste voor en veelal hoger gelegen in de hamstring.

Er zijn twee typen hamstring letsels;

 • Sprint letsel, treedt op in het laatste deel van het uitstrekken van het been voorwaarts tijdens sprints
 • Stretch letsel,  treedt op ten gevolge van een langzame of abrupte ongecontroleerde en extreme rek op de hamstring

De hersteltijd is afhankelijk van de mate van schade (zie spierletsel algemeen), de leeftijd, de fitheid en de revalidatie van het letsel. Sportfysiotherapie zorgt voor een beter en sneller herstel! De hersteltijd is gemiddeld 6 weken voordat weer volledig kan worden gesport.

Behandeling:

 • Rekkingen
 • Gericht oefentherapie om de spier optimaal te belasten en te versterken
 • Training van bekken-, heup- en rompspieren
 • Medical taping
Kuit

Kuitblessure

De kuitspier is een verzamelnaam voor een groep spieren die zich aan de achterzijde van het onderbeen bevindt.Een zweepslag, ook wel coup de fouet genoemd, is een scheur in een spier. De blessure kan zich in iedere spier voordoen, maar wordt meestal in de kuit aangetroffen. Men ervaart een felle en plotselinge pijnscheut, vergelijkbaar met een letterlijke zweepslag.

De hersteltijd van de scheuring in de kuit is afhankelijk van de hoeveelheid vezels die zijn beschadigd, de leeftijd, fitheid en revalidatie van de blessure. De gemiddelde hersteltijd is 6 weken.

In de beginfase kan met sporttape door de sportfysiotherapeut de kuit perfect worden ondersteund, wat het herstel zal bevorderen en het lopen vergemakkelijkt.

Behandeling:

 • Rekkingen
 • Gericht oefentherapie om de spier optimaal te belasten en te versterken
 • Medical taping
Liesblessure

Meer info vind u onder de tap lies- heup- en bilklachten

Overig

Spierletsel

Spierletsels kunnen uiteraard in alle spieren voorkomen waar een kortdurende krachtige beweging optreedt die de treksterkte van de vezels overschrijdt. Het is van belang dat tijdens spierletsels in de eerste fase (week 1) rust genomen wordt. Daarna is het essentieel om te beginnen met gerichte revalidatie om het weefsel goed en sterk te laten aangroeien en herblessures te voorkomen.

Bij Neil terecht gekomen met een hardnekkige blessure in mijn arm. Het botvlies en de pees bij mijn elleboog bleken fors geirriteerd. Door een goede diagnose, de kundige behandelingen (geen pretje) en oefeningen thuis ben ik eindelijk van mijn klachten af!

Christiaan Eleveld
Christiaan EleveldFitness & Voetbal

Na een zware enkelblessure heb ik zaterdag voor het eerst weer een wedstrijd kunnen voetballen na 4 maanden. Dit dankzij Fysio2Fit! Dankzij de goede behandelingen en trainingen sta ik weer op het veld zonder pijn!

Berber HokwerdaVoetbalster vv Winsum Vrouwen 1

Een half jaar geleden heb ik een zware operatie aan mijn enkelbanden gehad na veel blessureleed aan mijn enkel. Door de sportgerichte behandelingen bij Fysio2Fit kan ik na 2 jaren eindelijk weer op niveau voetballen bij vv Winsum 1!

Joshua van DijkVoetballer vv Winsum 1

Met volleyballen gestopt na 2 jaren aanhoudende knieklachten. Fysiotherapie heeft mij voorheen niet geholpen. Door Neil zijn behandelingen zijn mijn knieën veel sterker geworden en kan ik alles weer doen zonder pijnklachten! Ik ga nu Hockeyen, zin in!

Carlijn EngelsmanVolleybal/Hockey

Na 4 jaar een 10 banenkaart te hebben gehad bij fysiotherapeuten voor rugklachten ben ik terecht gekomen bij Fysio2Fit. Hier wisten ze snel waar mijn pijnklachten vandaan kwamen en zijn we gericht aan de slag gegaan. Door zijn eveneens gerichte rek oefeningen icm de fysiotherapie kan ik weer eindelijk bewegen zonder rugklachten.

Nico de VriesFutsal Winsum

Ik begon het tennisseizoen erg ongelukkig met een peesirritatie in mijn schouder. Geen competitie dacht ik… Echter met de behandelingen van Neil en de oefeningen kon ik 6 weken later weer tennissen en heb zelfs 3 competitiewedstrijden gespeeld!

Manon van Olst
Manon van OlstTennister, TC Winsum

Het is tijdelijk niet mogelijk om een afspraak te maken voor fysiotherapie via de website. Excuses voor het ongemak.