Enkelblessures en voetblessures

Klachten aan de enkel en aan de voet komen veelvuldig voor. Klachten van de enkel en/of voet kunnen acuut ontstaan tijdens een verkeerde (sport)beweging of geleidelijk door teveel of verkeerde belasting.Bij deze blessures is er meestal sprake van bandletsel van één van de vele banden rondom het enkelgewricht.

Klachten van de enkel of enkel kunnen tevens geleidelijk ontstaan door teveel of een verkeerde belasting. Bij dit soort blessures betreft het veelal een peesprobleem. Schoeisel speelt hierbij een belangrijke rol.

Veelal wordt bij enkelklachten alleen rust voorgeschreven, echter is bewezen dat zo vroeg mogelijk belasten middels gerichte oefentherapie zorgt voor een sneller en beter herstel.

Enkelbandletsel

Enkelbandletsel

Enkelbandletsel wordt veroorzaakt als de enkel naar binnen of buiten zwikt. Hierbij komt de band overmatig op rek. Door de kracht die op de enkelbanden komen te staan kan een band inscheuren of afscheuren. De enkel zal stijf en dik worden en bij zwaardere letsels meestal verkleuren na een aantal dagen. Door middel van het geleidelijk aan zoveel mogelijk belasten op een goede manier kan de sportfysiotherapeut helpen sneller en beter (sterker) terug te keren op het normale niveau van dagelijks functioneren en sport. Alleen rust zal de banden doen herstellen, echter de enkel krijgt zonder oefeningen niet de oorspronkelijke stabiliteit terug.

Behandeling:

Sportfysiotherapie richt zich ten eerste op het hervatten van de volledige mobiliteit van het enkelgewricht. Daarnaast wordt getraind om de stabiliteit van de enkel weer op te bouwen, zodat spieren de enkel weer stevig en stabiel kunnen maken. Tijdens de behandeling zijn deze verschillende behandeltechnieken mogelijk:

  • Mobilisaties van de enkel
  • Oefentherapie
  • Taping
Peesirritatie

Peesirritatie

Peesirritatie kan ontstaan door langdurige (over)belasting van verschillende pezen rondom de enkel en de voet. Klachten ontstaan veelal geleidelijk zonder duidelijke ontstaansmoment of na een het (te snel) hervatten van sport na een enkelblessure. Indien er sprake is van een foutieve voetbelasting of verminderde mobiliteit van de enkel kunnen deze klachten tevens ontstaan.

Behandeling:

Met sportfysiotherapie is deze lastige klacht te behandelen. De oorzaak van de klacht wordt eerst in kaart gebracht. In sommige gevallen kan worden gekozen voor het maken van een echo. Tijdens de behandeling zijn verschillende behandeltechnieken mogelijk:

  • Oefentherapie
  • Rekkingen
  • Massage
  • Dry needling

Door mijn zwakke enkelbanden en turnen verrekte ik bijna elk jaar mijn enkelbanden. Ik heb veel fysio’s gehad maar het schoot nooit echt op. Bij Fysio2Fit klikte het erg goed en kreeg veel variatie in oefeningen die mijn enkel sterker maakten. De persoonlijke hulp van Neil heeft me er snel doorheen geholpen zodat ik weer kon trainen. Echt een top Fysio!

Myrthe DijkstraTurnster

Na een zware enkelblessure heb ik zaterdag voor het eerst weer een wedstrijd kunnen voetballen na 4 maanden. Dit dankzij Fysio2Fit! Dankzij de goede behandelingen en trainingen sta ik weer op het veld zonder pijn!

Berber HokwerdaVoetbalster vv Winsum VR1

Een half jaar geleden heb ik een zware operatie aan mijn enkelbanden gehad na veel blessureleed aan mijn enkel. Door de sportgerichte behandelingen bij Fysio2Fit kan ik na 2 jaren eindelijk weer op niveau voetballen bij vv Winsum 1!

Joshua van DijkVoetballer vv Winsum HE1

Het is tijdelijk niet mogelijk om een afspraak te maken voor fysiotherapie via de website. Excuses voor het ongemak.