Heupblessures en liesblessures

Klachten aan de heup en lies komen veel voor bij sporters zoals voetballen, wielrennen, hardlopen en andere stop en go sporten.Klachten van de heup- en de liesregio kunnen acuut ontstaan, meestal is hier sprake van een spier- of peesletsel. Indien klachten geleidelijk ontstaan zal er in de meeste gevallen sprake zijn van een irritatie van spier-, pees- of bandweefsel.

De heup- en liesregio is erg complex, er zijn vele aandoeningen waar uw last van kunt hebben. Een goed sportfysiotherapeutisch onderzoek en analyse is dan ook essensieel om een goed beeld van de klachten te kunnen krijgen.

 • Heupblessures en liesblessures
Heupklachten

Als u pijn heeft in de heup kan dat vele verschillende oorzaken hebben. Het ontstaan van de klachten is belangrijk bij het achterhalen van de oorzaak van de klachten. Tijdens acuut ontstane klachten moet u het eerste rekening houden met pees-, spier- of bandletsels. De locatie van de klacht is hierbij vaak ook toonaangevend. Een scheurtje in de aanhechting van de liesspier komt bij sporters veel voor.

Klachten die geleidelijk ontstaan betreffen veelal;

 • Spier- of peesirritaties
 • Slijtage van de heup, gaat ook vaak samen met pijn in de liesstreek
 • Irritatie van de banden of het kapsel
 • Lieshernia, liesbreuk
Liesklachten

Liesklachten zijn veel voorkomende blessures onder sporters, vooral sporten waarin wenden en keren, sprinten en het trappen van een bal voorkomen, zoals voetbal, vormen een risico. Het lastige bij liesklachten is dat er geen goede testen bestaan om een goede diagnose te stellen. Echter door middel van het verhaal van de patiënt, de locatie van de klacht en het analyseren van de risicofactoren kan een goed beeld worden verkregen van de problemen in de lies.

Behandeling:

De behandeling richt zich dan ook voornamelijk op de risicofactoren voor het ontstaan van de blessure in plaats van puur de lies alleen te behandelen, wat voorheen veelal de werkwijze was. Behandeling richt zich vornamelijk op active training en behandeling. Deze actieve training leidt tot het snelste en beste herstel bij het hervatten van sport en dagelijkse activiteiten.

Bilpijn

Pijn in de bilregio met of zonder uitstraling heeft in veel gevallen een relatie met de diep liggende bilspier, de piriformis. De piriformis ligt onder de grote bilspier (m.gluteus maximus).  Onder de m.piriformis ligt een grote zenuwbundel (n.ischiadicus), indien de m.piriformis teveel spanning heeft of geirriteerd is geraakt kan deze in volume toenemen en druk uitoefenen op de zenuwbundel. Hier spreken we van een piriformis syndroom. Deze klachten kunnen klinisch erg veel overeenkomsten vertonen met klachten vanuit de lage rug (hernia beeld). De klachten kunnen uitstraling geven het been in. Oorzaken van het ontstaan van deze klachten zijn divers, te denken valt aan:

 • Verkeerd schoeisel, onvoldoende steun
 • Verminderde stabiliteit van het bekken of de heup
 • Overbelasting door sport o.i.d.
 • Assymetrsich bewegen, b.v. na rugklachten of een operatie
 • Foutief bewegingspatroon

Behandeling:

De behandeling richt zich op het bovenstaande aspecten, daarnaast kan de spier (m.piriformis) behandeld worden middels

 • Rekkingen
 • Diepte massage
 • Dry needling

Bij Neil terecht gekomen met een hardnekkige blessure in mijn arm. Het botvlies en de pees bij mijn elleboog bleken fors geirriteerd. Door een goede diagnose, de kundige behandelingen (geen pretje) en oefeningen thuis ben ik eindelijk van mijn klachten af!

Christiaan Eleveld
Christiaan EleveldFitness & Voetbal

Na een zware enkelblessure heb ik zaterdag voor het eerst weer een wedstrijd kunnen voetballen na 4 maanden. Dit dankzij Fysio2Fit! Dankzij de goede behandelingen en trainingen sta ik weer op het veld zonder pijn!

Berber Hokwerda
Berber HokwerdaVoetbalster vv Winsum Vrouwen 1

Een half jaar geleden heb ik een zware operatie aan mijn enkelbanden gehad na veel blessureleed aan mijn enkel. Door de sportgerichte behandelingen bij Fysio2Fit kan ik na 2 jaren eindelijk weer op niveau voetballen bij vv Winsum 1!

Joshua van Dijk
Joshua van DijkVoetballer vv Winsum 1

Met volleyballen gestopt na 2 jaren aanhoudende knieklachten. Fysiotherapie heeft mij voorheen niet geholpen. Door Neil zijn behandelingen zijn mijn knieën veel sterker geworden en kan ik alles weer doen zonder pijnklachten! Ik ga nu Hockeyen, zin in!

Carlijn Engelsman
Carlijn EngelsmanVolleybal/Hockey

Na 4 jaar een 10 banenkaart te hebben gehad bij fysiotherapeuten voor rugklachten ben ik terecht gekomen bij Fysio2Fit. Hier wisten ze snel waar mijn pijnklachten vandaan kwamen en zijn we gericht aan de slag gegaan. Door zijn eveneens gerichte rek oefeningen icm de fysiotherapie kan ik weer eindelijk bewegen zonder rugklachten.

Nico de Vries
Nico de VriesFutsal Winsum

Ik begon het tennisseizoen erg ongelukkig met een peesirritatie in mijn schouder. Geen competitie dacht ik… Echter met de behandelingen van Neil en de oefeningen kon ik 6 weken later weer tennissen en heb zelfs 3 competitiewedstrijden gespeeld!

Manon van Olst
Manon van OlstTennister, TC Winsum

Afspraak maken