Enkelblessures en voetblessures

Klachten aan de enkel en aan de voet komen veelvuldig voor. Klachten van de enkel en/of voet kunnen acuut ontstaan tijdens een verkeerde (sport)beweging of geleidelijk door teveel of verkeerde belasting.Bij deze blessures is er meestal sprake van bandletsel van één van de vele banden rondom het enkelgewricht.

Klachten van de enkel of enkel kunnen tevens geleidelijk ontstaan door teveel of een verkeerde belasting. Bij dit soort blessures betreft het veelal een peesprobleem. Schoeisel speelt hierbij een belangrijke rol.

Veelal wordt bij enkelklachten alleen rust voorgeschreven, echter is bewezen dat zo vroeg mogelijk belasten middels gerichte oefentherapie zorgt voor een sneller en beter herstel.

  • Enkelblessures en voetblessures
Enkelbandletsel

Bandletsel wordt veroorzaakt als de enkel naar binnen of buiten zwikt. Hierbij komt de band overmatig op rek. Door de kracht die op de enkelbanden komen te staan kan een band inscheuren of afscheuren. De enkel zal stijf en dik worden en bij zwaardere letsels meestal verkleuren na een aantal dagen. Door middel van het geleidelijk aan zoveel mogelijk belasten op een goede manier kan de sportfysiotherapeut helpen sneller en beter (sterker) terug te keren op het normale niveau van dagelijks functioneren en sport. Alleen rust zal de banden doen herstellen, echter de enkel krijgt zonder oefeningen niet de oorspronkelijke stabiliteit terug.

Behandeling:

Sportfysiotherapie richt zich ten eerste op het hervatten van de volledige mobiliteit van het enkelgewricht. Daarnaast wordt getraind om de stabiliteit van de enkel weer op te bouwen, zodat spieren de enkel weer stevig en stabiel kunnen maken. Tijdens de behandeling zijn deze verschillende behandeltechnieken mogelijk:

  • Mobilisaties van de enkel
  • Oefentherapie
  • Taping
Peesirritatie

Door langdurige (over)belasting kunnen verschillende pezen rondom de enkel en de voet geïrriteerd raken. Klachten ontstaan veelal geleidelijk zonder duidelijke ontstaansmoment of na een het (te snel) hervatten van sport na een enkelblessure. Indien er sprake is van een foutieve voetbelasting of verminderde mobiliteit van de enkel kunnen deze klachten tevens ontstaan.

Behandeling:

Met sportfysiotherapie is deze lastige klacht te behandelen. De oorzaak van de klacht wordt eerst in kaart gebracht. In sommige gevallen kan worden gekozen voor het maken van een echo. Tijdens de behandeling zijn verschillende behandeltechnieken mogelijk:

  • Oefentherapie
  • Rekkingen
  • Massage
  • Dry needling

Bij Neil terecht gekomen met een hardnekkige blessure in mijn arm. Het botvlies en de pees bij mijn elleboog bleken fors geirriteerd. Door een goede diagnose, de kundige behandelingen (geen pretje) en oefeningen thuis ben ik eindelijk van mijn klachten af!

Christiaan Eleveld
Christiaan EleveldFitness & Voetbal

Na een zware enkelblessure heb ik zaterdag voor het eerst weer een wedstrijd kunnen voetballen na 4 maanden. Dit dankzij Fysio2Fit! Dankzij de goede behandelingen en trainingen sta ik weer op het veld zonder pijn!

Berber Hokwerda
Berber HokwerdaVoetbalster vv Winsum Vrouwen 1

Een half jaar geleden heb ik een zware operatie aan mijn enkelbanden gehad na veel blessureleed aan mijn enkel. Door de sportgerichte behandelingen bij Fysio2Fit kan ik na 2 jaren eindelijk weer op niveau voetballen bij vv Winsum 1!

Joshua van Dijk
Joshua van DijkVoetballer vv Winsum 1

Met volleyballen gestopt na 2 jaren aanhoudende knieklachten. Fysiotherapie heeft mij voorheen niet geholpen. Door Neil zijn behandelingen zijn mijn knieën veel sterker geworden en kan ik alles weer doen zonder pijnklachten! Ik ga nu Hockeyen, zin in!

Carlijn Engelsman
Carlijn EngelsmanVolleybal/Hockey

Na 4 jaar een 10 banenkaart te hebben gehad bij fysiotherapeuten voor rugklachten ben ik terecht gekomen bij Fysio2Fit. Hier wisten ze snel waar mijn pijnklachten vandaan kwamen en zijn we gericht aan de slag gegaan. Door zijn eveneens gerichte rek oefeningen icm de fysiotherapie kan ik weer eindelijk bewegen zonder rugklachten.

Nico de Vries
Nico de VriesFutsal Winsum

Ik begon het tennisseizoen erg ongelukkig met een peesirritatie in mijn schouder. Geen competitie dacht ik… Echter met de behandelingen van Neil en de oefeningen kon ik 6 weken later weer tennissen en heb zelfs 3 competitiewedstrijden gespeeld!

Manon van Olst
Manon van OlstTennister, TC Winsum

Afspraak maken